Przyczyn przebarwień zębów jest bardzo wiele. Ich kolor zależy w równym stopniu od naszych genetycznych uwarunkowań, jak i od czynników zewnętrznych. Powszechnie za najsilniej barwiącą substancję uznaje się dym papierosowy. Osad powstały w wyniku palenia papierosów jest nie tylko wyjątkowo ciemny, ale także trudny do usunięcia. Nawet po profesjonalnym zabiegu wybielania zębów w gabinecie stomatologicznym zęby osoby palącej po stosunkowo niedługim czasie wracają do dawnego koloru.
Warto wiedzieć też o tym, że na kolor naszych zębów w dużym stopniu wpływa nasza dieta. Duża ilość silnie barwiących produktów włączonych do diety na dłuższą metę powoduje przebarwianie się zębów. Do produktów spożywczych, które barwią najszybciej, zalicza się kawę, herbatę (także zieloną), czerwone wino, szpinak, buraki, wiśnie, jagody i inne owoce leśne. Wszystkie te produkty zawierają naturalne barwniki, które dla bieli naszych zębów są równie niebezpieczne jak barwniki sztuczne zawarte np. w kolorowych napojach gazowanych czy słodyczach. Dbając o białe zęby nie trzeba oczywiście wykluczać tych produktów całkowicie z diety. Warto jednak ograniczyć ich ilość lub zadbać o odpowiednią higienę jamy ustnej niedługo po ich spożyciu – pomoże to zapobiec wchłanianiu barwników przez zęby.