Facebook

Zabamy o twój piękny usmiech

Sieć gabinetów stomatologicznych

Czynniki sprzyjające powstawaniu próchnicy

Dentysta Michałowice przybliży dzisiaj, jakie są główne przyczyny powstawania próchnicy zębów. Jedną z przyczyn są bakterie. W całym ludzkim organizmie znajdują się bakterie, które są naturalną florą, ale również do tkanek organizmu przenikają bakterie z otoczenia zewnętrznego. Najczęściej dzieje się tak, że osadzają się te bakterie na powierzchni zębów i przyciągają inne. W ten sposób tworzy się płytka nazębna. W płytce nazębnej rozmnażają się bakterie prowadząc do demineralizacji szkliwa. Uszkodzone zostają części zęba, które chroni zęby przed czynnikami z zewnątrz. Drugą przyczyną powstawania próchnicy są cukry. Cukry są podstawowym składnikiem odżywczym organizmu. Jednakże, coraz częściej, spotykane są one w każdym prawie produkcie. Cukry powinno się spożywać w ograniczonych ilościach. Cukry są podstawą metabolizmu bakterii, które przenikają do zębów. Ważny jest jednak fakt, iż substytuty cukru nie wywołują próchnicy zęba. Trzecią przyczyną jest podatność genetyczna na powstawanie próchnicy. Stomatolog Michałowice tłumaczy to genami, ale również okresem ciąży. Jeżeli matka w ciąży nie zażywa odpowiedniej ilości wapnia i fluoru już w okresie życia płodowego mogą rozwijać się predyspozycje do występowania próchnicy. Czwartym, ważnym elementem jest czas. Rozwój próchnicy wymaga czasu. Bakterie i ich metabolizm w cukrach muszą występować dłuższy czas, by doprowadzić do powstawania próchnicy zęba.



Menu

Mamy podpisaną umowę z NFZ
Akceptujemy karty płatnicze.
System ratalny na zabiegi medyczne.