Facebook

Zadbamy o twój piękny uśmiech

Gabinety stomatologiczne

Powiedz NIE słodyczom

Powszechnie wiadomo, że słodycze szkodzą zębom. W jaki sposób przyczyniają się do rozwoju próchnicy?

By w zębach powstały ubytki próchnicowe, musi zostać spełnionych kilka warunków. Muszą pojawić się bakterie próchnicowe, cukry (którymi owe bakterie się żywią) oraz odpowiednia ilość czasu, by mogły zajść reakcje. Same bakterie nie wywołają zatem próchnicy, jeśli nie będą miały sprzyjających temu warunków. Dlatego właśnie jedzenie słodyczy, zwłaszcza w ramach przekąski w ciągu dnia, jest tak niebezpieczne, ponieważ w ten sposób dostarczamy bakteriom cukrów niezbędnych do ich rozwoju. Co więcej, słodycze mają tendencję do osadzania się na zębach na długo, ponieważ z łatwością się do nich przyklejają.

Cukier powoduje spadek pH w ustach, co z kolei wpływa na odwapnianie szkliwa. Wszystkie te czynniki prowadzą do szybkiego rozwoju próchnicy, który coraz trudniej zatrzymać wraz z upływem czasu.

Dlatego stomatolog Brwinów zwraca uwagę na to, jak ważna jest higiena jamy ustnej oraz unikanie słodyczy. Tylko w ten sposób możemy zminimalizować ryzyko powstania ubytków – zwłaszcza u dzieci, których zęby są szczególnie podatne na próchnicę.  

Menu

Mamy podpisaną umowę z NFZ
Akceptujemy karty płatnicze.
System ratalny na zabiegi medyczne.